Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018

Έρευνα: Είναι η πρώτη δοκιμή του τσιγάρου υπεύθυνη για το συστηματικό κάπνισμα;

Αν κάποιος πειραματιστεί με το κάπνισμα, είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει τη βλαβερή συνήθεια η οποία, όπως έχει αποδειχτεί, θα τον ακολουθεί για πολλά χρόνια της ζωής του.

Φόρμα Εγγραφής
Anastasopoulos

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν Βρετανοί ερευνητές που απέδειξαν πως τουλάχιστον οι τρεις στους πέντε (ποσοστό 61%) που δοκιμάζουν το πρώτο τσιγάρο τους γίνονται στη συνέχεια -έστω και προσωρινά- καθημερινοί καπνιστές.

Ο πειραματισμός και οι δοκιμές με το τσιγάρο κατά την περίοδο της εφηβείας αποδεικνύουν πως αυτή η φάση λειτουργεί σαν προθάλαμος για το μόνιμο κάπνισμα. Αντίστροφα, όσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες ένας έφηβος να δοκιμάσει τσιγάρο, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να γίνει ένας κανονικός καπνιστής.

Η έρευνα φέρνει την υπογραφή των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Queen Mary του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Χάγιεκ και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό για θέματα καπνίσματος «Nicotine & Tobacco Research».Τα στοιχεία προήλθαν από διαφορετικές χώρες και αφορούν πάνω από 215.000 άτομα, που απάντησαν σε σχετικά ερωτηματολόγια. «Είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται από ένα τόσο μεγάλο όγκο δεδομένων ότι αρκεί μια αρχική εμπειρία για να ασκήσουν τα τσιγάρα στη συνέχεια τη μόνιμη επιρροή τους» δήλωσε ο Χάγιεκ.

«Όπως στην ανάπτυξη κάθε εθιστικής συμπεριφοράς, το πέρασμα από τον πειραματισμό στην καθημερινή πρακτική αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο, καθώς σηματοδοτεί ότι αυτό που ήταν μια απλή διασκέδαση, έγινε πια επιτακτική ανάγκη. Βρήκαμε ότι το ποσοστό των καπνιστών της πρώτης φοράς που γίνονται καθημερινοί καπνιστές, είναι απρόσμενα μεγάλο, πράγμα που δείχνει τη σημασία να αποτρέψουμε τον πειραματισμό με τα τσιγάρα» προσέθεσε.

Όσον αφορά τη νέα τάση στα προϊόντα καπνού αποδείχτηκε πως λίγοι νέοι που υποκύπτουν στη δοκιμή του ηλεκτρονικού τσιγάρου, τελικά γίνονται καθημερινοί χρήστες του, παρά τη νικοτίνη που περιέχει.

Bookmark and Share

userBanner201801

userBanner

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts