Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017

Έρευνα: Πρωτεΐνη-δολοφόνος εξοντώνει τα καρκινικά κύτταρα

Οι μελέτες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου είναι πάντα στο επίκεντρο των ερευνητικών κέντρων και των επιστημόνων. Μια επιστημονική ομάδα από το Κολέγιο Ιατρικής “Albert Einstein” της Νέας Υόρκης δημοσίευσε πρόσφατα, στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Cell, μια πολύ που ενδιαφέρουσα έρευνα για την εξόντωση των καρκινικών κυττάρων.

Φόρμα Εγγραφής
Anastasopoulos

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα μικρό μόριο, που εγείρει μια διαδικασία “αυτοκτονίας” στα καρκινικά κύτταρα, χωρίς όμως να προκαλεί βλάβες στα υγιή. Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση του εν λόγω μορίου, που ονομάζεται BAX Trigger Site Activator 1 (BTSA1), σε κύτταρα οξείας μυελογενούς λευχαιμίας (ΟΜΛ).

Σημειώνουν ότι το BTSA1 "επάγει άμεσα" έναν τύπο κυτταρικής αυτοκτονίας, που ονομάζεται απόπτωση. Πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία το σώμα μπορεί αν απομακρύνει δυσλειτουργικά, ή ανεπιθύμητα κύτταρα. Ορισμένα φάρμακα χημειοθεραπείας ενεργοποιούν την απόπτωση εμμέσως, πλήττοντας το DNA στα καρκινικά κύτταρα.Η μελέτη τονίζει την ανάγκη να βρεθεί άμεσα τρόπος αντιμετώπισης για την ΟΜΛ, μια μορφή καρκίνου με ποσοστό επιβίωσης τα 5 έτη, που εδώ και δεκαετίες, δεν ξεπερνάει το 30%.Πάντως οι ερευνητές πιστεύουν, ότι η ίδια τεχνική θα μπορούσε να βρει εφαρμογή και σε άλλους τύπους καρκίνου και να βοηθήσει εκατομμύρια ασθενείς.

“Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι στοχευμένες ενώσεις που αναπτύσσουμε θα αποδειχθούν αποτελεσματικότερες από τις τρέχουσες αντικαρκινικές θεραπείες. Θα προκαλέσουν άμεσα την αυτοκαταστροφή των καρκινικών κυττάρων”. Αυτό είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Έλληνας καθηγητής Βιοχημείας και Ιατρικής, Ευριπίδης Γαβαθιώτης.Ο στόχος του νέου μορίου είναι να βρεθεί σε μια πρωτεΐνη μέσα στα κύτταρα, η οποία ονομάζεται BAX. Όταν ενεργοποιηθεί το μόριο, οι πρωτεΐνες BAX συσσωρεύονται και διαπερνούν τις μεμβράνες του κυττάρου, μια κατάσταση που οδηγεί στην εξόντωση του καρκινικού κυττάρου.Ορισμένα φάρμακα χημειοθεραπείας ενεργοποιούν την απόπτωση εμμέσως, πλήττοντας το DNA στα καρκινικά κύτταρα.

Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση αυτό να μην συμβεί καθώς τα καρκινικά κύτταρα παράγουν πολλές “αντι-αποπτωτικές” πρωτεΐνες. Εκείνες με την σειρά τους αναστέλλουν τις BAX και τα μόρια που τις ενεργοποιούν.Για αυτό το λόγο ο καθηγητής Γαβαθιώτης και οι συνεργάτες του αναζητούν ενώσεις που ενεργοποιούν την πρωτεΐνη-δολοφόνο. Αυτό πρέπει να γίνεται παρακάμπτοντας την ικανότητα των καρκινικών κυττάρων να αντιστέκονται στην απόπτωση.

“Ιδανικά, οι ενώσεις μας θα συνδυάζονται με άλλες θεραπείες για την εξόντωση των καρκινικών κυττάρων γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα. Και με λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες, οι οποίες είναι ένα πάρα πολύ κοινό πρόβλημα με τις συνήθεις χημειοθεραπείες” τόνισε ο Καθηγητής

Bookmark and Share

userBanner201801

userBanner

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts