Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2017

Ποιος απροσδόκητος παράγοντας μπλοκάρει το μεταβολισμό μας;

Όπως είναι γνωστό, ο μεταβολισμός είναι το σύνολο των βιοχημικών αντιδράσεων που πραγματοποιούνται στους ζωντανούς οργανισμούς, οι οποίες σχετίζονται με την παραγωγή και τη απελευθέρωση της ενέργειας. Στους ανθρώπους συνυπολογίζονται και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία όπως είναι το φύλο, η ηλικία και το ορμονικό σύστημα.

Φόρμα Εγγραφής
kalogridouBanner

Νέα επιστημονικά στοιχεία από Αμερικανούς επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Northwestern  έφεραν στο φως νέα δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία το δυνατό τεχνητό φως μπλοκάρει τον μεταβολισμό και  μπορεί να επιβαρύνει το σωματικό μας βάρος.

Και στο παρελθόν ειδικοί από το ίδιο Πανεπιστήμιο είχαν καταλήξει πως όσοι εκτίθενται στο δυνατό φως νωρίς το πρωί, είναι πιθανόν να είναι σχετικά αδύνατοι σε σχέση με όσους  εκτίθενται σε αυτό μετά το 12 το μεσημέρι. Γιατί συμβαίνει αυτό θα αναρωτηθεί εύλογα κάποιος. Η εξήγηση βρίσκεται στο γεγονός πως το δυνατό φως μπλοκάρει την ινσουλίνη. Μέσα από την επεξεργασία ερευνητικών δεδομένων, διαπίστωσαν πως η έκθεση σε δυνατό φως αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, δηλαδή εμποδίζει τον οργανισμό να μεταβολίσει επαρκώς τα σάκχαρα στο αίμα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το σωματικό βάρος και το λίπος στο σώμα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με 19 ενήλικους που χωρίστηκαν τυχαία σε 2 ομάδες. Στην πρώτη οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν επί 3 ώρες σε έντονο μπλε φως, ξεκινώντας μισή ώρα αφού ξυπνούσαν (πρωινό γκρουπ) και στη δεύτερη εκτίθεντο επί 3 ώρες σε έντονο μπλε φως, μετά από δέκα ώρες από τη στιγμή που είχαν ξυπνήσει (βραδινό γκρουπ). Οι συμμετέχοντες στο πρωινό γκρουπ έτρωγαν πρωινό κάτω από έντονο φως και το βραδινό γκρουπ έτρωγαν το δείπνο τους υπό έντονο φως. Η έρευνα έδειξε πως η αντίσταση στην ινσουλίνη αυξανόταν και στις δύο περιπτώσεις αλλά η βραδινή ομάδα παρουσίασε υψηλότερα επίπεδα σακχάρου, ύστερα από τις σχετικές μετρήσεις. 

Bookmark and Share

userBannerNew

userBanner

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts