Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2021

Έρευνα αποδεικνύει ότι η αμυγδαλεκτομή συμβάλλει στη μείωση εμφάνισης ψωρίασης

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Academy of Dermatology, ο κίνδυνος ψωρίασης μειώνεται σε ανθρώπους που υποβάλλονται σε αμυγδαλεκτομή.

Φόρμα Εγγραφής
Dellis

Πιο συγκεκριμένα, μελέτη η οποία βασίστηκε σε στοιχεία από τη βάση δεδομένων της Taiwan National Health Insurance Research Database διερεύνησε την πιθανότητα εμφάνισης ψωρίασης σε σχέση με την πρότερη υποβολή σε αμυγδαλεκτομή. Ο Ming-Li Chen του Chung Shan Medical University στην Ταιβάν βασισμένος στα αρχεία, εξέτασε τον κίνδυνο ψωρίασης σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση για αφαίρεση αμυγδαλών.

Συνολικά οι ερευνητές βρήκαν 2,021 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αμυγδαλεκτομή και τους σύγκριναν με 8.084 ανθρώπους που δεν υποβλήθηκαν. Οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως άντρες (65%) και νέοι κάτω των 50 χρονών. Είναι γεγονός ότι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα είχαν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση ψωρίασης.

Η μελέτη έδειξε μειωμένο κίνδυνο ψωρίασης στην ομάδα αμυγδαλεκτομής μετά από προσαρμογή στα βασικά χαρακτηριστικά, τις συννοσηρότητες κλπ σε σύγκριση με την ομάδα αναφοράς.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η έρευνα χρησιμεύει ως επιδημιολογική ένδειξη για τον πιθανό προληπτικό ρόλο της αμυγδαλεκτομής στην εμφάνιση ψωρίασης.

Bookmark and Share

userBannerNew

userBanner201901

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts