Δημοσιεύθηκε: Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2021

Η εγκεφαλική δραστηριότητα σε παιδιά με ΔΕΠΥ μπορεί να αλλάξει με συγκεκριμένη διατροφή

Ερευνητές από το Wageningen University & Research σχετίζουν τη μείωση των συμπτωμάτων ΔΕΠΥ και την αυξημένη δραστηριότητα στον εγκέφαλο με τη διατροφή.

Φόρμα Εγγραφής
Dellis

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, διατροφικές παρεμβάσεις μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά και την ψυχική υγεία. Επιπρόσθετα, η Έλενα Γεωργίδη από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστήμιου του Freiburg υποστηρίζει ότι έρευνες έχουν δείξει ότι η διατροφή είναι ένα σημαντικός διαμεσολαβητής των συμπτωμάτων ΔΕΠΥ και συμπληρώνει ότι χρειάζεται να γίνει περαιτέρω έρευνα για την επιρροή μιας διατροφής με λίγες τροφές (FFD) καθώς δεν είναι ξεκάθαρη ακόμα η συσχέτιση.

Παιδιά των οποίων τα συμπτώματα ΔΕΠΥ μειώθηκαν δραστικά μετά από διατροφή με λίγες τροφές, είχαν αυξημένη δραστηριότητα στον εγκέφαλο. Επιπλέον, όσο πιο σημαντική είναι η αλλαγή στη συμπεριφορά, τόσο επηρεάζεται και η δραστηριότητα σε αυτή την περιοχή του εγκεφάλου.

Τα παιδιά που έλαβαν μέρος στην έρευνα υποβλήθηκαν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία στην αρχή και στο τέλος της διαδικασίας. Μετά την πρώτη εξέταση ακολούθησαν διατροφή με λίγες τροφές. Μπορούσαν να τρώνε περιορισμένο αριθμό ασφαλών τροφίμων για 5 εβδομάδες. Σε πάνω από 60% των 53 παιδιών με καλές εξετάσεις πριν και μετά τη διατροφή, οι γονείς παρατήρησαν σημαντική μείωση των συμπτωμάτων ΔΕΠΥ μετά τη διατροφή με λίγες τροφές.

Με αυτό το εύρημα ερευνητές του Wageningen University & Research έδειξαν για πρώτη φορά σχέση μεταξύ μείωσης των συμπτωμάτων ΔΕΠΥ και αυξημένης δραστηριότητας στον εγκέφαλο μετά από μια διατροφή.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Scientific Reports στην κατηγορία nature. O Saartje Hontelez δήλωσε ότι τα συγκεκριμένα ευρήματα είναι ένα μεγάλο βήμα για τη συγκεκριμένη έρευνα και πρόσθεσε ότι η ερευνητική ομάδα έδειξε ότι η υποκειμενική παρατήρηση της συμπεριφοράς επιβεβαιώνεται αντικειμενικά με απεικονιστική εξέταση εγκεφάλου.

Η διατροφή με λίγες τροφές είναι απαιτητική και υπάρχει μεγάλο περιθώριο για περαιτέρω έρευνα συσχετισμού διατροφής και ΔΕΠΥ.

Bookmark and Share

userBannerNew

userBanner201901

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts